Tuesday, July 28, 2009

Wasiat Utk Umat Islam Sedunia


Renungan Bersama


Pada satu malam ketika hamba membaca Al-Quran di Makam Rasulullah s.a.w. Selepas Hamba membaca lalu tertidur. Dalam tidur hamba bermimpi Rasulullah s.a.w mendatangi hamba lalu bersabda:


"Dalam 60,000 orang yang meninggal dunia di zaman ini, tiada seorang pun yang mati dalam keadaan beiman. Isteri tidak mendengar kata-kata suami, Orang kaya tidak lag berzakat dan tiada lagi berbuat kebajikan. Oleh itu wahai Syeikh Ahmad, hendaklah kamu sampaikan kepada orang-orang islam supaya membuat kebajikan kerana hari penghabisan akan tiba di mana semua bintang akan terbit dari langit, sesudah itu pintu langit akan ditutup. Tulisan dalam Al-Quran akan hilang dan matahari akan turun diatas kepala.:


Pesan hamba ini berselawatlah untuk junjungan kita Nabi Muhammad .s.a.w bertaubat dengan segera sementara pintu taubat masih terbuka.


Bersembahyanglah, jangan tinggalkan zakat, berpuasalah dan tunaikan fardhu haji jika mampu., jangan derhaka kepada ibu bapa.

adekah dunia simbol utama

kehidupan dunia yg tidak kekal, tapi ramai manusia cuba utk mencari dan merasai kehidupan dunia yg sebenar setakat hanya di dunia yg mane tidak akan membawa faedah diakhirat kelak, dunia sekadar pemangkin utk kita ke akhirat, di dunialahlah kite sepatutnye mencari pahala, utk mengejar syurga, dunia sekadar perjalanan utk ke akhirat, dunia tiada erti apa-apa pada kita, jika kita kejar dunia kita akan dpt dunia dan akhirat akan berjauhan dgn kita. jika kita kejar akhirat akan dekatnye akhirat dgn kita akan hilangnye rasa cinta kita pada dunia.

'Image
[url=http://img200.imageshack.us/i/useriluvislam.jpg/][img=http://img200.imageshack.us/img200/193/useriluvislam.jpg][/url]

Mutiara Kata

"Barang siapa yang tidak menjaga DIRINYA, maka tidak bergunalah ilmunya......"(Imam Ghazali)

"Kalau manusia ini mengejar kasih Allah, tidak akan timbul perselisihan dan perbalahan. Jika manusia sesama manusia, mengejar kasih manusia, itulah rahsia manusia itu bersaing dan
berbalah."


"...Kemudian apabila sampai ajal mereka, tiadalah dapat mereka meminta dikemudiankan sesaat pun dan tidak pula mereka dapat meminta
didahulukan." (AnNahl:61)


"Tiada masalah yang tidak boleh diselesaikan secara kebetulan atau suratan tetapi setiap masalah yang dicari mesti ada jalan tertentu bagi seseorang untuk menyelesaikannya melainkan diri sendiri yang menimbulkan masalah sendiri."

"....kadang-kadang dalam perjalanan merentasi menujunya yang satu, berbagai dugaan yang menimpa....meratah keimanan kita satu persatu....kekadang rasanya tak mampu.... kadang-kadang mahu beralah.....tapi di sana ada kebahgiaan hakiki...."

"Redha
Allah itu bergantung kepada redha kedua ibu bapa dan marah Allah juga bergantung kepada marah kedua ibu bapa ."


"Hiburan itu tidak mesti membahagiakan tapi kebahagiaan itu sudah pasti menghiburkan."

"Setiap manusia pernah merasai kejayaan dan juga kegagalan dan setiap kejayaan dan kegagalan yang dirasai oleh manusia mempunyai hikmah dan
pengajarannya yang tersembunyi disebaliknya."


" Ilmu mu yang manfaat,sedekah mu yang ikhlas dan orang yang soleh,itulah syarat yang dituntut di ALAM BAKA....
"

Gratisan Musik
Belajar Bahasa Arab Online
'iluvislam'

Berjamaahkan lebih afdhal

Berjamaahkan lebih afdhal
Kunci Kejayaan